Plaatsen Rondom vriezenveen

Leuke, authentieke dorpjes en steden in de omgeving van Vriezenveen zijn:

Rijssen, Wierden, Almelo, Hoge Hexel, Vroomshoop, Westerhaar & Den Ham.

Natuur in en om vriezenveen

Het vakantiehuis staat aan een doorlopende weg, dichtbij de weilanden waar koeien grazen en veel weidevogels te bewonderen zijn. Je zult weinig last hebben van verkeer want de straat is afgesloten voor doorgaand vrachtverkeer.

Engbertsdijksvenen

Engbertsdijksvenen is een uitgestrekt veengebied met heideterreinen en vennen, een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het veengebied ontwikkelde zich na de laatste ijstijd, meer dan tienduizend jaar geleden. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen en zijn nog enkele restanten over. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog een stukje hoogveen van ongeveer vijf meter dik, helemaal in oorspronkelijke staat. Heel bijzonder, vandaar dat het gebied deel uitmaakt van Natura 2000, het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

Vroomshoop

Vroomshoop dankt haar bijnaam ‘Kanaaldorp’ aan het feit dat het doorsneden wordt door het kanaal Almelo-De Haandrik en het Zwolsekanaal. Nog steeds is het snijpunt van deze kanalen, het Separatiepunt, een van de mooiste plekjes van het dorp en de omgeving. In het centrum vind je het winkelhart van Twenterand en ten westen van Vroomshoop ligt het natuurgebied De Zandstuve. Voor de fietser of wandelaar een prachtig gebied om te ontdekken. In het gebied ligt ook het Aquapark De Zandstuve en de ijsbaan van het dorp, omgeven door de mooie natuur.

Vriezenveen

De naam Vriezenveen, of Vjenne voor inwoners, verklapt al waar het dorp zijn oorsprong aan te danken heeft. Het dorp ontstond in 1364 in een tijd waarin er veel veen werd gewonnen. Nog steeds is in het dorp veel terug te zien van deze bijzondere historie. Het hoogveencomplex Engbertsdijkvenen is een van de weinige plekken in Nederland waar nog actief hoogveen te vinden is en dat maakt het natuurgebied erg bijzonder. De veengebieden en heidevelden zijn een restant van het grote veenmoeras dat de omgeving ooit bedekte. In het Veenmuseum kunnen bezoekers in deze rijke geschiedenis duiken. Een van de meest bekende Rijksmonumenten is de Peddemorsboerderij en is zeker een bezoekje waard!

Westerhaar-vriezenveensewijk

Dit Twentse tweelingendorp met de titel “langste plaatsnaam van Nederland” op haar naam, ontstond aan het einde van de 19e eeuw. Hoewel huidige inwoners het dorp tegenwoordig vaak ‘gewoon’ Westerhaar of De Wieke noemen,verraadt de naam veel van de afkomst van dit mooie Twentse dorp. De naam Westerhaar is ontstaan uit een verbastering van ‘ten westen van de haar’. Het klooster in Sibculo (gemeente Hardenberg) was namelijk gebouwd op een zandheuvel, in die tijd ook wel een ‘haar’ genoemd. De grond die werd gepacht van het klooster door de boeren, die inmiddels een kleine nederzetting vormden, groeide in die tijd uit tot Westerhaar.

DEN HAM

Het huisje ligt enkele kilometers kilometer van het mooie en gezellige brinkdorpje Den Ham waar zomers genoeg te beleven valt voor jong en oud. Den Ham grenst aan het Eerderbos waar veel mooie wandel- en fietsroute uitgestippeld zijn (steile oever, sahara, kasteel Eerde). Maar ook de Lemeleberg, de Sallandse Heuvelrug en Engbertsdijkvenen zijn een aanrader om te bezien en liggen op een kleine afstand van Den Ham. Naast een bosrijke omgeving zul je in de buurt van Den Ham ook genoeg water aantreffen (Bekke, Regge, Vecht). Langs het water zult u mooie plekjes vinden om te bekijken, maar ook om te vissen. Zwemmen behoord ook tot de mogelijkheden. Den Ham beschikt namelijk over een mooi openluchtzwembad “de Groene Jager” met twee glijbanen en een mooie lig- en speelweide.

Andere bezoekmogelijkheden in de omgeving van Vriezenveen zijn: Avonturenpark Hellendoorn, Ponypark Slagharen, kanovaren, karten, Ommer bissingh etc. Kom dus gauw langs en ervaar het zelf!

Veenmuseum

Het Veenmuseum is weer geopend voor bezoek! Beleef de geschiedenis van het veen…

Veen, turfsteken en het leven van veenarbeiders. Ontdek het in het Veenmuseum Vriezenveenseveld! Het Veenmuseum is een bijzonder museum. Je kunt hier door het veengebied lopen en de kleine boerderijen en werkplekken van vroeger bewonderen. In de expositiehal wordt uitleg gegeven over het ontstaan van veen.

Ook is het spoor dat ooit gebruikt werd voor het vervoer van turven te bezichtigen. Ga mee met het treintje en laat je meevoeren door het Veenmuseum. Onderweg zijn authentieke plaggenhutten te zien.

Bekijk de vernieuwde expositieruimte

Met steun van diverse partijen heeft het Veenmuseum het afgelopen half jaar er alles aan gedaan om het binnengedeelte net zo aantrekkelijk en leerzaam te maken als het buitengedeelte.

Aan de hand van een logische en educatieve route wandel je van het huidige hoogveengebied, de Engbertsdijksvenen, terug in de tijd. Je leert over het ontstaan van het veen, over de arbeiders en hun omstandigheden, het zware werk in het ‘veld’ om te eindigen bij de nabije toekomst van het gebied en haar bewoners. Een aanrader is om deze ronde te maken onder begeleiding van een van de ervaren gidsen, zij nemen je graag mee in de mooiste verhalen van vroeger.

Bekijken en beleven!

Nog maar honderdvijftig jaar geleden zag deze streek er heel anders uit. Voor zover het oog reikte was het een grote vlakte met hoogveen. In originele veentreintjes kunnen de bezoekers vervolgens over het buitenterrein gereden worden. Het treintje heeft diverse tussenstops. Zo kun je de ingerichte veenhutten, de typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje bezichtigen. In het winkeltje vind je ook een gelagkamer, waar vroeger de lonen werden uitbetaald en voor een deel in vloeibare vorm werden omgezet.

Het veenmuseum is een uitgelezen plaats om even een pauze in te lassen tijdens je fietstocht. Strijk neer op het mooie terras voor een kop koffie of thee en een rondleiding. Dan kun je gelijk je elektrische fiets opladen om daarna je weg weer te vervolgen in de omgeving van Vriezenveen.

Winkelen in rijssen

In Rijssen vind je stoere, stijlvolle en casual modezaken in overvloed, afgewisseld met hippe woonwinkels. En ben je toe aan iets lekkers, dan is er in het centrum genoeg keus voor een hapje en een drankje.

Winkelstraten lijken tegenwoordig steeds meer op elkaar, maar Rijssen doet daar gelukkig niet aan mee. In deze Twentse stad zijn er namelijk lokale winkels in overvloed. Rijssen is makkelijk bereikbaar en biedt volop gratis parkeergelegenheid. Een groot aantal ondernemers, zowel uit het centrum als daarbuiten, zijn georganiseerd middels Ondernemersvereniging HABI. Op deze website vind je alles over de aanbiedingen van ondernemers, komende activiteiten en het laatste nieuws.

Meer weten over leuke activiteiten in de omgeving van Vriezenveen? Neem dan gerust contact met ons op!