Fietsen rond Dalfsen

De naam Dalfsen komen we voor het eerst officieel tegen in het jaar 1231. Dalfsen is de enige grotere plaats aan de Overijsselse Vecht die nooit stadsrechten heeft gekregen. Dit houdt verband met de nabijheid van kasteel Rechteren. Dit kasteel staat net aan de overkant van de Vecht en is gebouwd in het jaar 1320. Het wordt al zes eeuwen bewoond door dezelfde familie. Dalfsen kent als zoveel plaatsen aan de Overijsselse Vecht een overvloed aan monumentale panden: maar liefst 72 inschrijvingen zijn in het officiële rijksmonumentenregister opgenomen. De fietsroute start op knooppunt 59, aan de zuidkant van Dalfsen,

Fietsen langs de Vecht

grenzend aan de meanderende rivier “De Vecht”. De fietsroute loopt langs de bossen aan de zuidkant van de Vecht naar Vlisteren, het rivierenlandschap wordt nu afgewisseld door bossen en weilanden. Ter hoogte van knooppunt 82, aan de Heinoseweg, vind je het idyllische havezate Den Berg. Een havezate (havezathe of havesate) is een versterkt huis, burcht of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. Het bezit hiervan was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap.

Fietsen langs de bosranden

De fietsroute vervolgt langs bossen, bosranden en uitgestrekte weidelandschappen en vervolgt haar weg parallel aan de Overijsselse Vecht. Zoals de tocht is begonnen, wordt de laatste etappe afgelegd: kilometers lang kun je langs de rivier genieten van de adembenemende uitzichten. Voordat we je weer bij knooppunt 59 (eindpunt) bent kom je nog eerst langs de Westermolen.

Mooie vakantiewoning huren klik hier