Fietsroute Friesland

Bent u op zoek naar een leuke fietsroute in Friesland kijk dan even op deze site. We hebben enkele mooie routes voor u bij elkaar gezocht, kijk rustig even rond en geniet van een heerlijke fietsroute door Friesland

Friesland een van de mooiste provincies 

Fietsen in een van de meest afwisselende provincies van Nederland, dat maakt de fietsroutes in Friesland mooi. Voor jou zijn de routes een uitgelezen kans om de unieke omgeving te verkennen. Stap op de trappers en geniet van landschappen als de Friese Wouden, Friese meren, het Waddengebied en de vele terpen die er in de provincie te vinden zijn. Tijdens het fietsen van een fietsroute kom je langs oude, historische dorpen, prachtige natuur waaronder de vele meren en oude steden zoals Leeuwarden.

Fietsen in een provincie met een eigen taal

Ook heeft Friesland natuurlijk een eigen taal en is er aan lekker eten geen gebrek. Aan elke route kun je wel een restaurant of cafe toevoegen. Een van de fietsroutes door de regio Friese Wouden is de Fietsroute langs Friese dorpjes. Als je liever langs een van de Friese Meren fietst is de Fietsroute Tsjukemar meer wat voor jou.

 

Fietsroute Op bezoek bij de Vrouwe

Koudum, Stavoren, Molkwerum

Koudum, midden in het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland, staat vooral bekend om sperziebonen. Stavoren is de poort van Friesland. Via dit stadje krijg je toegang tot de Friese meren. Stavoren is natuurlijk bekend door het verhaal over de vrouwe die nooit genoeg had. Nog altijd kijkt ze uit over de zee. Maar de ooit zo belangrijke internationale haven wordt tegenwoordig vooral bezocht door de pleziervaart. Ook Molkwerum was vroeger een belangrijke vissersplaats met een eigen sluis en een zeehaven. Zo belangrijk zelfs dat Molkwerum een kantoor in Amsterdam had om de belangen van de plaatselijke visserij te behartigen. Tegenwoordig is het dorp vooral bekend bij watersportliefhebbers.

 

Fietsroute op het Dokkumergrootdiep

Holwerd, Marrum, Dokkum

Om Holwerd meer op de kaart te zetten lig er een ambitieus plan: Holwerd aan zee. Het plan is om een doorbraak in de zeedijk te maken, om zo de verbinding tussen Waddenzee en achterland te verbeteren. Het is een economische kans voor de regio en voor de natuur. Het plan heeft veel draagvlak onder de bevolking, landeigenaren en de politiek. In vroegere jaren lag Dokkum in open verbinding met de zee, het Dokkumergrootdiep. De Friese Admiraliteit vestigde zich in de zestiende eeuw in Dokkum, voor de beveiliging van de koopvaardij en de oorlogvoering met Spanje op zee. Vanwege het dichtslibben van de vaarroutes verhuisde de admiraliteit later naar Harlingen. Toch is er nog veel water in Dokkum te vinden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je inschepen voor een rondvaart met gids.

 

Fietsroute van Makkum naar Molkwerum

 Makkum, Workum, Koudum, Hindeloopen

Makkum werd in de middeleeuwen ‘de poort naar de Zuiderzee’ genoemd, Dankzij de sluizen wist de plaats zich te ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum, met hout-, olie- en papiermolens, steenbakkerijen, schelpkalkovens die metselkalk van hoge kwaliteit leverde, en uiteraard tegelbakkerijen. Want het aardewerk uit Makkum werd wereldberoemd. Door verzanding van de Zuiderzee liep de welvaart in de negentiende eeuw terug, maar vooral de monumentale koopmanshuizen in het havengebied laten nog steeds de welvaart van het oude Makkum zien. Workum heeft ‘pas’ sinds 1399 stadsrechten, en is daarmee de jongste van de Friese Elfsteden. Workum bestaat uit twee delen, gescheiden door de Diepe Dolte. De stad heeft drie musea, waarvan het Jopie Huismanmuseum de meest bekende is. Koudum ligt op een stuwwal uit de ijstijd (ca. 10 meter boven NAP). Daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan: Col (hoog punt) Widum (in het bos). Hoewel Hindeloopen van oudsher geen haven had maar slechts een ankerplaats was voor schepen, heeft het plaatsje toch kunnen profiteren van de handel. Hindelooper schippers dreven vooral handel met Oostzeelanden. Aan de kapiteinshuizen uit de achttiende en negentiende eeuw is nog te zien hoe welvarend Hindeloopen in die tijd was. Die rijkdom blijkt ook uit de Hindelooper schilderkunst: vrijwel alles werd beschilderd in de kenmerkende kleuren wit, groen, rood en blauw. De schilderingen waren rijk gedetailleerd.

 

Fietsroute Feest in Friesland

Sneek, Terherne, Joure

Als Sneekweekfan hoeven we je natuurlijk niets te vertellen over die week vol vaarplezier, wedstrijden, muziek, lekker eten en nog veel meer. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar Sneek toe om het feest mee te maken. Maar er is ook een Kleine Sneekweek, Swinging Sneek en het Sneker Simmer Kolkconcert. Terherne is vooral bekend als Kameleondorp. Voor liefhebbers van de jeugdboeken van Hotze de Roos is Terherne een feest van herkenning. Joure heeft al sinds 1482 een jaarmarkt. En ook voor het WK Solexrijden, de Friese Ballonfeesten of de Romantische Markt kan je in Joure terecht.

 

Fietsroute in de Frije Wiken

 Gorredijk, Jubbega, Nieuwehorne

De Frije Wiken is een prachtig, onontdekt gebied in de Zuidoost-Friesland. Je vindt hier de bijzondere wijkenstructuur: het gebied wordt doorsneden door zogenaamde wijken, slootjes en kanalen die in het verleden werden gegraven voor de turfwinning. Nadat het veen was afgegraven kreeg de natuur de mogelijkheid om zich langzaam maar zeker te herstellen. Fiets over oude straatklinkers, zandpaadjes en schelpenpaden en geniet.

 

Fietsroute De Smaak van FrieslandBerltsum, Sint Annaparochie

Hoewel je onze fietsroutes overal kunt starten, is het een goed idee om te beginnen bij de kerk in het gemoedelijke dorp Berltsum. Vanuit Berltsum gaat de route namelijk richting Wier, waar je onderweg langs allerlei aardappel- en graanvelden fietst. In dit gebied is er een flink aanbod van streekproducten: aardappels, uien en eieren zijn hier onder andere te koop. Hier zijn ook de struisvogels te vinden. De meeste eieren van de struisvogels worden richting België vervoerd, maar er zijn ook vaste klanten die er graag van eten. In de omgeving van Minnertsga en Sint Jacobiparochie is het zeer groen en fiets je door uitgestrekte weilanden. Tussen knooppunt 20 en 69 vindt je de langste straat van Nederland! In Sint Annaparochie zijn niet de struisvogels, maar de forellen het product van de streek.

Fietsroute Gaasterlands genoegen

Balk, Oudemirdum, Nijemirdum

Een heerlijke route om te rijden. Het landschap is bijzonder afwisselend waardoor je je niet zult vervelen. De grootvader van dichter Herman Gorter was predikant in Balk. Volgens de overlevering heeft de dichter zich voor het gedicht ‘Mei’ laten inspireren door Balk. Uit dankbaarheid heeft de Balker bevolking een standbeeld voor hem opgericht. Ten zuiden van Oudemirdum ligt de Oudemirdumer Klif, waar je het grasklokje, klein vogelpootje, zandblauwtje, kamgras, aardbeiklaver en oeverzwaluwen tegen kunt komen. Nijemirdum ligt aan de rand van het bos van Gaasterland. Voor liefhebbers van koeien: het Koeienmuseum is hier gevestigd.