Fietsroutes Gelderland

Fietsroute Barneveld

Barneveld, Terschuur, Hoevelaken

De pluimveeregio heeft prachtige dorpen en weilanden. In Barneveld kun je het pluimveemuseum bezoeken. Door onder andere Zwartebroek kom je in Hoevelaken en zo in Nijkerk. De route is een mooie combinatie tussen de echte Veluwe en landelijke gebieden. In Terschuur kun je molen Den Olden Florus bezoeken. Ook kun je hier het Oude Ambachtenmuseum en het Speelgoedmuseum vinden. Nijkerk heeft een mooi historisch centrum, wat het zeker de moeite waard maakt om hier even af te stappen. Krijg je tijdens je fietsroute zin in iets lekkers? Stap dan af bij De Postkamer in Nijkerk of Bij Ilse in Barneveld. Bij Ilse ligt misschien een beetje verstopt in een leuk straatje, maar is zeker de moeite waard om af te stappen.

Fietsroute door Harderwijk, Ermelo en Leuvenum

Ermelo, Harderwijk, Leuvenum

Deze fietsroute gaat door typisch Noord-Veluws gebied. Je doorkruist een gebied van prachtige bossen en heidevelden. Maar je komt ook terecht in de historische stad Harderwijk, een oude Hanzestad met een rijke historie en culturele erfenis. Aan de boulevard vind je, vlak bij de molen, een replica van de oude botterwerf. Tussen Harderwijk en Ermelo fiets je langs het water van het Wolderwijd. Het is een gebied waar veel vogels overwinteren. Soms kom je er zelfs een flamingo tegen! De schaapskooi van Ermelo en de prachtige omgeving van Leuvenum maken deze fietsroute helemaal af.

Fietsroute door een heel klein stukje Duitsland

Eibergen, Groenlo, Borculo

Eibergen ligt aan het mooie riviertje de Berkel. U kunt er overheen varen of gewoon genieten van het uitzicht op het water. Bijvoorbeeld vanaf de Mallumsche molen, een watermolen uit 1748. Op zaterdag kunt u de molen ook van binnen bekijken, Wanneer u de Duitse grens oversteekt komt u langs het Zwillbrocker Venn, ontstaan nadat hier turf is gestoken. Kokmeeuwen zul je er zeker zien, er leven er 16.000 in dit natuurgebied. En met een beetje geluk kun je er ook flamingo’s spotten, die hier van voor- tot najaar te vinden zijn. Vestingstad Groenlo werd in de Tachtigjarige Oorlog bevrijdt van de Spanjaarden door Frederik Hendrik. Op het Mussenbergbolwerk staan kanonnen, waaronder het kanon dat Frederik Hendrik in 1627 schonk na zijn overwinning. Sindsdien is het een stad met bourgondische gastvrijheid. Het is dan ook geen wonder dat hier het bier van Grolle, Grolsch geheten, het levenslicht zag. Koning Willem-Alexander draagt onder andere de adellijke titel ‘Heer van Borculo’. Daar zijn ze maar wat trots op. Borculo is natuurlijk ook bekend door de windhoos die de stad trof in 1925. Er is een monument ter nagedachtenis aan die ramp te vinden.

Fietsroute Pieterpad

Laren, Vorden, Zelhem

Rond het dorp Laren liggen verschillende landgoederen waaronder Verwolde en Ampsen. Huis Verwolde is tegenwoordig een museum met een prachtig park. Vorden, het acht kastelendorp, wordt doorsneden door de Baakse Beek. Huis Vorden, een van de acht kastelen, is in particulier bezit maar gedeeltelijk te bezichtigen. Zelhem noemt zichzelf ‘het Groene Hart van de Achterhoek’. Wie door de afwisselende omgeving fietst snapt wel een beetje waarom. Hoewel Doetinchem al in 1236 stadsrechten kreeg heeft de grote stadsbrand van 1527 vrijwel alle middeleeuwse gebouwen verwoest. Kasteeltje De Kelder stamt nog wel uit die tijd. Gelukkig is er veel bewaard gebleven van de gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw.

De verrassende omgeving van Vorden

Almen, Vorden, Lochem

Fiets over de Lochemse Berg en geniet van het glooiende landschap, de grove dennen en de majestueuze beuken. Naast prachtige natuur duik je tijdens deze fietsroute ook een beetje de geschiedenis in. Rond Vorden vind je namelijk veel kastelen, huizen en buitenplaatsen. Niet alle kastelen zijn van binnen te bekijken, maar van de buitenkant zijn ze ook echt prachtig. Fiets je door Almen, breng dan een bezoekje aan het fraaie dorpsplein met de oude linden. De kerk, de school, het meestershuis en het dorpshuis zorgen voor een gezellige sfeer.

Fietsroute Op zoek naar Floris

Huissen, Doornenburg, Arnhem

Aan de oevers van de Rijn vinden we de stad Huissen (spreek uit: Huussen), beschermd door grote uiterwaarden. Er vertrekt een pontje richting Duiven en Westervoort. Doornenburg is vooral bekend door kasteel Doornenburg, waar de televisieserie ‘Floris’ is opgenomen. Het kasteel is te bezichtigen onder leiding van een gids. Ook fort Pannerden hoort bij Doornenburg. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland. De stad heeft veel parken, waarvan het Sonsbeekpark het meest bekend is.

 

Airborne fietsroute

Oosterbeek, Ede, Heelsum

Fiets de Airborne fietsroute en ontdek de historische Slag om Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze veldslag en luchtlanding, op de Slag om de Schelde na, de grootste operatie op Nederlands grondgebied in deze periode. Deze fietsroute brengt je langs verschillende afstapmomenten die allemaal in het teken staan van Airborne. Het Airborne museum was het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem. Stap het museum binnen en begeef je midden in de strijd. Ook het monument en de begraafplaats hebben we toegevoegd aan de fietsroute. De Slag om Arnhem, ook bekend als Operatie Market Garden, heeft veel geallieerde militairen het leven gekost. 1750 geallieerden liggen hier op de Airborne begraafplaats.

 

Fiets door de verfrissende en mooie natuur terwijl je kennismaakt met een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis van Nederland.

 

Fietsroute langs de Duitse grens

 

Dinxperlo, Aalten, Hemden

Je start deze fietsroute bij het toeristische Dinxperlo. Samen met het plaatsje Suderwick vormt het een tweelingdorp dwars door de Duits-Nederlandse grens heen. Het bijzondere van deze plaats is dat het de enige plek is waar Duitse burgers aan een Nederlandse straat wonen en ingeschreven staan. Maar spreken ze in het tweelingdorp nou Duits of Nederlands? Van beide een beetje. Ze spreken namelijk een gezamenlijk dialect.

 

De markt van Aalten en omgeving is beschermd dorpsgezicht geworden. Op donderdag is deze het meest uitgebreid en het zeker waard om overheen te lopen. Een van de oudste café’s in Aalten is Oerkroeg Schiller. Een bijzonder pand, waar ze aandacht schenken aan (speciaal) bieren en eigen geplukte groenten in jouw maaltijd verwerken. In de buurt zijn twee musea te bezichtigen: het boerderijmuseum De Neeth en het Onderduikmuseum. Ook kom je tijdens het fietsen langs drie molens. Met de oud-Hollandse molens en Berenschot’s watermolen heb je een mooie afwisseling op de route.

 

 

 

kachels-vloerverwarming-centrale verwarming