Fietsroutes Limburg

Fietsroute Midden-Limburg Baexem, Horn, Grathem, Heel

De route loopt door prachtige dorpen in de omgeving van de Maas in Midden-Limburg. Panheel ligt te midden van de Maasplassen. Deze plassen, die ontstaan zijn door het baggeren van grind, worden vooral in de zomer gebruikt voor waterrecreatie. Rondom het gehucht liggen onder andere de Antoniusplas, de Boschmolenplas en het Tesken. Ten westen van het plaatsje bevindt zich ook het natuurgebied Leerke Ven. Bij het plaatsje Baexem passeert u Klooster Mariabosch. Dit klooster werd eind 19e eeuw gesticht door Duitse Jezuieten en in 1918 overgenomen door de Zusters Dienaressen van de Heilige Geest. Het complex werd in 1934 uitgebreid met een kapel en rond 1955 met een nieuwe vleugel. Grathem is een Nederlands-Limburgs kerkdorp aan de Uffelse Beek in de gemeente Leudal. De Uffelse (Uffelsche) Beek is afkomstig van het Kempens Plateau in Belgie, waar ze onder de naam Abeek, Lossing of Emissaire bekend is

Fietsroute voor Helden

Venlo, Panningen, Helden, Tegelen

Fiets door de prachtige stad Venlo. De stad heeft in de loop der jaren een metamorfose ondergaan en is in 2013-2015 verkozen tot beste binnenstad. Vanuit Venlo fiets je via Maasbree richting Panningen en Helden. Panningen is het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas, en heeft opvallend veel winkels. Dat komt omdat het een regiofunctie heeft voor de omliggende dorpen. Naast Panningen ligt het plaatsje Helden. Tegelen heeft de meeste bezienswaardigheden rond de oude markt in het centrum staan. De rest is in de Tweede Wereldoorlog verdwenen door vernietiging.

Fietsroute Thuis bij Toon

Sittard

Antoine Gerard Theodore Hermans is op 17 december 1916 geboren aan de Parklaan in Sittard. Hoewel hij ook in Hilversum en Bloemendaal woonde, heeft Toon het grootste deel van zijn leven in Sittard doorgebracht. Dat deze stad zijn hart had blijkt wel uit het feit dat hij er ook begraven is. Het is geen wonder dat hij zijn hart aan Sittard heeft verpand. De gezellige stad vol monumentale gebouwen en vakwerkhuizen is rijk aan monumenten en musea. Op de vele terrasjes kun je genieten van de Limburgse gastvrijheid en van de straatoptredens. Want Sittard is een bruisende stad!

Fietsroute rondje Weert

Weert, Nederweert

In Weert is het goed winkelen. Binnen de singels is Weert autovrij, er zijn verschillende promenades en in de Muntpassage vindt je zo’n vijftig winkels en winkeltjes. Juist die kleinere winkels bepalen een groot deel van het stadsbeeld. Vergeet ook niet om een vlaai mee te nemen: de vlaai uit Weert is zó beroemd dat hij een tijd zelfs op station Nijmegen werd verkocht. Weert is ook een stad van evenementen: in maart is er de Horneland Rally voor oldtimers die vóór 1986 gebouwd moeten zijn. Na Tilburg heeft Weert de grootste kermis van Nederland, met 150 attracties op zeven pleinen van de binnenstad. In en om Weert kun je heerlijk fietsen tijdens de Fietsvierdaagse De Peel, die eind juli wordt gehouden. Nederweert is relatief dunbevolkt, maar heeft veel monumenten. Onder invloed van het katholicisme zijn er veel kerkgebouwen binnen de gemeentegrenzen te vinden. Toen het katholieke geloof uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd verbannen, kwamen de gelovigen in het geheim bij elkaar in het Weerterbos, tegen de Brabantse grens aan. In de twintigste eeuw is daarvoor een grenskerkmonument gebouwd. Binnen Nederweert zijn ook drie molens te vinden.

Rondom de Hanzesteden

Venlo, Helden

Venlo, schitterend gelegen aan de Maas, had alles in zich om een belangrijke Hanzestad te worden. In de middeleeuwen werd er al flink gehandeld waardoor Venlo minstens zo belangrijk werd als Keulen. Toch duurde het nog tot 1481 voordat Venlo zich aansloot bij de Hanze. De route brengt je niet Venlo in, maar wel naar de gemeentegrens. Veel karakteristieks is uit het stadscentrum verdwenen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nog wel wat oude huizen met een middeleeuwse kern, vaak verscholen achter moderne gevels. Het Romerhuis uit 1521 aan de Wijngaardstraat is daarop een uitzondering. De route leidt je wel door de prachtige Heldense bossen, die je anders gemist zou hebben. En een lekker stuk langs de Maas fietsen is natuurlijk ook geen straf.

Fietsroute langs de Vroolijke Jager

Soerendonk, Weert, Maarheeze

Bij Soerendonk vind je een klein kasteeltje, kasteel Cranendonck genoemd. Het dateert uit de 19e eeuw en werd gebouwd op ongeveer de plek waar in de 13e eeuw Engelbert van Horne een kasteel liet bouwen. Door het huwelijk van Anna van Buuren met Willem van Oranje kwam het in koninklijk bezit. Nog steeds heeft koning Willem-Alexander als een van zijn titels baron van Cranendonck, al werd het kasteel in 1673 grotendeels verwoest door de Fransen. De contouren van het oorspronkelijke kasteel zijn zichtbaar gemaakt.

Fietsroute helemaal de weg kwijt in Limburg

America, Griendtsveen, Helenaveen

We starten de fietsroute in America. Nee, we steken niet de Atlantische oceaan over, maar we beginnen in het plaatsje America. De plaats in Limburg dankt zijn naam waarschijnlijk uit de tijd dat de heide werd ontgonnen. De gebieden lagen zo ver weg dat ze namen kregen als America, Siberie en Californie. Koopman Jan van der Griendt was een van de oprichters van de Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel. Hij stichtte het dorp Helenaveen, genoemd naar zijn vrouw. Zijn twee zonen zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen. In Kronenberg verzamelen zich op Hemelvaartsdag honderden motoren voor de Hemelrit door deze prachtige omgeving.

Rondom de Hanzesteden

Roermond, Wessem, Grathem, Baexem, Horn

Roermond was, evenals Venlo, allang een handelsstad voordat besloten werd om zich aan te sluiten bij de Hanze. Vooral de handel met België bleek bijzonder lucratief: regelmatig legden hier schepen aan uit Luik, Dinand en Namen voor de handel in laken. Naast Hanzestad was Roermond ook een van de vier hoofdsteden van het hertogdom Gelre en qua handel de grootste van de vier. Wil je de stad ontdekken dan kun je bijvoorbeeld bij Linne of Horn even afwijken van de route en Roermond inrijden. Het beschermde stadsgezicht van de stad bevat veel monumenten, waaronder de Sint Christoffelkathedraal die in de Hanzetijd werd gebouwd.

vakantie-woning-entree