Fietsroute Noord-Brabant

Fietsroute tussen Overloon en Gemert Overloon, Milheeze

Overloon was er bijna niet meer geweest. In 1944 werd het dorp vrijwel geheel verwoest bij de Slag om Overloon, maar na de bevrijding is Overloon weer opgebouwd. Als herinnering aan die zwarte dagen is het Oorlogsmuseum Overloon opgericht. Deze route start in Milheeze. Hoewel het niet groot is, is het rijk aan geschiedenis: uit recente opgravingen is duidelijk geworden dat er 10.000 jaar geleden al mensen van de Tjongercultuur hebben gewoond. De toren van de Sint Willibrorduskerk stamt uit het begin van de vijftiende eeuw. Daarbij vergeleken is de achtkantige molen Laurentia uit de achttiende eeuw maar een ‘jonkie’.

Fietsroute om de Brabantse duinen

Loon op Zand, Helvoirt

Noord-Brabant wordt bezongen om de gemoedelijkheid en de gastvrijheid. Alle redenen dus om hier eens lekker te fietsen, zeker als je het combineert met de mooie natuur van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Loon op Zand is trots op zijn gezellige dorpskern en zegt: ‘Er zijn wel 1001 redenen om Loon op Zand te ontdekken!’ De plaatselijke VVV heeft allerlei tips en activiteiten in de aanbieding. Helvoirt is een stuk kleiner maar heeft wel een aantal bezienswaardigheden: de beide kerken, kasteel Zwijnsbergen, het raadhuis uit 1792 met het houten klokkentorentje en buitenplaats Jagtlust met aan de overkant van de straat de overtuin.

Fietsroute rond ‘s Hertogenbosch

Den Bosch, Vught, Maaskantje, Rosmalen, Schijndel

Den Bosch staat natuurlijk bekend als de stad van de Sint-Janskathedraal en de Bossche bollen (hier sjekladebollen genoemd), maar ook als de stad van het water. Niet zo verwonderlijk als je de Maas, de Aa, de Binnendieze en de Dommel binnen je stadsgrenzen hebt lopen. Den Bosch is trouwens ook de stad bij uitstek als je van kunst en cultuur houdt. Vught vormt de overgang tussen de hoge zandgronden en het lage rivierengebied. Daarom biedt het een afwisselend landschap, een reden voor de adel om daar landhuizen te bouwen. In Vught vind je de landgoederen Maurick, Wargashuyse, Sparrendaal, Helvoirts Broek en Jagershagen. Maaskantje is natuurlijk bekend door de tv-serie ‘New Kids’. Hoewel de serie werd opgenomen in Den Dungen, werd de serie zo populair dat de plaatsnaamborden geregeld werden gestolen. De gemeente besloot daarom de borden niet meer te herplaatsen. Rosmalen wordt vaak in een adem genoemd met het Autotron. Dit automuseum sloot de deuren in 2005 en is tegenwoordig een locatie voor beurzen en evenementen.

Fietsroute Proef en voel geschiedenis

Drunen, Heusden, Vlijmen

Drunen maakt deel uit van een regio die de Langstraat wordt genoemd, van oudsher bekend om zijn leer- en schoenenindustrie. Op 1 januari 1997 zijn de gemeenten Drunen, Vlijmen en Heusden opgegaan in de fusiegemeente Heusden. Met de vesting Heusden, Nationaal Park Loonse- en Drunense Duinen en de Maas heeft de gemeente Heusden enkele toeristische trekpleisters van formaat. Maar er is meer te doen in Heusden. Denk aan de vele mooie routes over dijken en door polders, maar ook aan de prachtige natuurgebieden zoals het Vlijmens Ven en de Haarsteegse Wiel. In de hoge middeleeuwen waren de heerlijke rechten van Vlijmen in handen van de Heer van Heusden, die een leenman was van de Hertog van Brabant. Deze verkocht de heerlijke rechten in 1334 aan de Graven van Holland, zodat Vlijmen aan het Graafschap Holland kwam. Ondanks dat bleef Vlijmen toch voor het overgrote deel katholiek.

Fietsroute door de Vloeiweide

Zundert, Rijsbergen

Wanneer je deze route gaat fietsen weet je zeker dat je een moment van bezinning en stilte zult beleven. De route voert je door het prachtige gebied Vloeiweide. De Vloeiweide dankt zijn naam doordat er in de 19e eeuw het water van de Bijloop werd gebruikt om de weiden te bevloeien. Een honderd jaar geleden dichtgegooide kronkel van de Bijloop werd opnieuw uitgegraven en kreeg de naam ‘Hellegat’. Een naam om onterecht bang van te worden, want het is er prachtig met het water, de aanliggende weitjes en de af en toe zichtbare reeen. Het moment van bezinning tref je midden op het landgoed van de Vloeiweide bij het oorlogsmonument. De route brengt je ook de de natuurgebieden De Pannenhoef en de Oude Busse Heide. Bij Zundert ligt Trappistenbrouwerij de Kievit. Verder voert de route door de mooie natuur van het Mastbos en het Markdal.

Fietsroute Bijna in België

Bladel, Bergeijk, Luyksgestel

Parkeer de auto bij De Keizer Eten & Drinken en start de fietsroute waarbij je dicht langs de grens van België fietst. Je gaat door een aantal kleine dorpjes. Bladel wordt ‘Het dorp tussen de Zaligheden’ genoemd. En terecht, de omgeving is er prachtig. Op je fietstocht kom je de ‘Egyptische poort’ tegen, een aantrekkelijk groen gebied midden in de Kempen. In Bergeijk was weverij ‘De Ploeg’ gevestigd. De nieuwe fabriek werd ontworpen door Gerrit Rietveld, waarbij Mien Ruys de tuinen ontwierp. Geen kinderachtig tuintje, overigens: de tuin is maar liefst 120.000 vierkante meter groot! Er staan enkele bijzondere bomen, met uitleg erbij. Het landschapspark is te bezichtigen, evenals de Bloemen- en Beeldentuin (eveneens van de hand van Mien Ruys. Luyksgestel hoorde niet bij de Republiek der Zeven Provinciën, omdat het een enclave was van het prinsdom Luik. Dat verklaart ook de naam van het dorp. Wil je er actief aan de slag? Kies dan voor een rondleiding (reserveren verplicht) door het Kempisch Bakkerijmuseum in het dorp. Je kunt er niet alleen van alles zien wat met de bakkerij te maken heeft, maar je gaat er ook weer weg met uw eigen, zelfgebakken broodje.

Fietsroute langs de Bergsche Maas

Raamsdonksveer, Geertruidenberg, Heusden, Waalwijk

Voor wie van kunst houdt is Raamsdonksveer een ontdekking: er zijn 22 kunstwerken in de openbare ruimte te vinden. Er is er zelfs eentje speciaal voor fietsers en wandelaars: in het plantsoentje tussen de Beethovenlaan en Oosterhoutse weg vind je het kunstwerk ‘Rust u even’ van Janhein van Melis. Voor liefhebbers van Cajun- en Zydecomuziek wordt jaarlijks in mei een festival georganiseerd. Geertruidenberg is de oudste stad van Holland. De geschiedenis van de stad is terug te vinden in museum ‘De Roos’. Heusden is een oude vestingstad. De route leidt je langs een deel van de vestingwerken, maar je kunt uiteraard ook even het stadje inwandelen. Aan de Vismarkt vind je fraaie historische panden. Waalwijk was vroeger het centrum van de schoenenindustrie. De oude fabriek van Van Haren staat er nog altijd. Maar Waalwijk is ook het startpunt van ‘de 80 van de Langstraat’, een wandelmars van 80 kilometer die binnen twintig uur moet worden afgelegd. Voor de liefhebbers: ‘de 80’ wordt altijd gehouden in het tweede weekend van september; het startschot is om 20.00 uur vanaf het gemeentehuis. Ben je niet zo’n wandelaar? Dan kun je in augustus terecht in Waalwijk voor de Nacht van het Levenslied. Misschien vraag je je af waarom al die activiteiten ‘s avonds plaatsvinden? Ach, je weet het: Brabantse nachten zijn lang…

Zwarte Kaat route

Bladel

Laat je overvallen door Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellenend’! Deze spannende fietsroute voor het hele gezin voert langs plekken waar zij haar sporen heeft nagelaten.

Aan het einde van de zestiende eeuw maakte een heks met ravenzwarte haren en kromme neus, genaamd ‘Zwarte Kaat’, de Brabantse Kempen onveilig. Nu zit ze verstopt in de prachtige natuur. Zwarte Kaat ligt begraven onder de grillige Heksenboom, in 2019 verkozen tot Boom van het Jaar 2019.

De fietsroute is 36 kilometer lang en start bij het themaroutepaneel aan Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel. De ‘Routes in Brabant’ app navigeert je langs de knooppunten en vertelt onderweg het verhaal van Zwarte Kaat.

BEOORDELINGEN