Fietsroute Noord-Holland

Uitgeest, Wormerveer, Alkmaar, Castricum

De plaatsnaam Wormerveer is een verwijzing naar een veer over de Zaan naar het aan de overzijde gelegen dorp Wormer. Hoewel het veer nu niet meer van toepassing is, is de plaatsnaam in de loop der jaren niet veranderd. Alkmaar is en blijft Hollands kaasstad, maar die titel dekt maar deels de lading. De stad mag zich al jaren een van de beste winkelsteden van Nederland noemen. Dwalend langs de monumenten zul je verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Castricum heeft een uitgestrekt polderlandschap met authentieke molens, karakteristieke boerderijen en historische bouwwerken.

Fietsroute langs land, zee en musea

Broek op Langedijk, Bergen aan Zee, Alkmaar

Broek op Langedijk is vooral bekend om de teelt van witte kool en de veiling, die nu is omgebouwd tot een veilingmuseum. Het bijzondere is dat het een doorvaarveiling is. Bootjes met kool voeren door de veiling heen. Bergen aan Zee heeft de zee, en wat heeft een mens nog meer nodig? In het Stedelijk Museum Alkmaar ontdek je de oude schilderkunst, maar ook speelgoed- en zilvercollecties kan je hier bekijken. Dit is niet het enige museum dat je in Alkmaar kan bezoeken, ook het Hollands Kaasmuseum en het Biermuseum vind je hier. Liever een museum bezoeken dat niet over eten en drinken gaat? In het Beatles Museum kom je meer te weten over de nummers ‘Let it be’ en ‘I me mine’. Zowel voor de liefhebbers van musea als natuur is dit een prachtige route. Start en eindig bij Hotel Restaurant Meyer. Hier kan je rustig bijkomen van al het moois dat je onderweg hebt gezien.

 

Fietsroute langs het IJsselmeer

Hoorn, Enkhuizen, Blokker

Hoorn wordt al genoemd rond 1200. Dat verklaart de vele fraaie historische panden die je tegenkomt in en om de stad. Hoorn is ook een culturele stad: je vindt er niet alleen musea en de stoomtrein Hoorn-Medemblik, maar ook als liefhebber van muziek of toneel kun je in Hoorn prima terecht. Trouwens, als je van geschiedenis en cultuur houdt kom je ook in Enkhuizen aan je trekken. Naast de geschiedenis die hier voor het oprapen ligt, kun je er in het voorjaar terecht voor het Smartlappenfestival, in mei/juni voor het Jazzfestival en in de zomer voor zomeravondconcerten op de twee Hemony-carillons van de stad. Over geschiedenis en cultuur gesproken: Blokker is natuurlijk bekend als de enige plaats in Nederland waar The Beatles hebben opgetreden. Er is zelfs een monument voor opgericht!

 

Fietsroute Holland door de bril van de toerist

Uitdam, Marken, Volendam, Edam, Purmerend

Vlakbij Amsterdam ligt Natuurpark Waterland. Een typisch Hollands gebied met lage weilanden, veel plassen en sloten, dijken, bruggetjes en dorpjes. Deze fietsroute loopt door Uitdam, dat aan het Waterpark ligt. Vanuit Uitdam kun je over de dijk naar het schiereilandje Marken fietsen. Het is erg leuk om daar de karakteristieke houten huizen op palen te zien. Met het fietsvoetveer kun je (van eind maart tot en met oktober) tussen Marken en Volendam oversteken. De plaats waar jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers komen. Fiets over de Zeedijk met uitzicht op het Markermeer. Dit is het meest noordelijke punt van de route.

Fietsroute Het beste dorp van Nederland en meer

De Rijp, Graft, Driehuizen, Grootschermer

‘Het beste dorp van Nederland’ is geen eretitel die wij aan De Rijp hebben gegeven, maar de beroemde waterbouwkundige Leeghwater noemde het al zo. Het dorpje zou zomaar verzonnen kunnen zijn door Anton Pieck, ware het niet dat het er al stond in de 17e eeuw. Stap van je fiets af en loop even door het dorpje met Hollandse geveltjes, langs de kerk met gebrandschilderde ramen en het Raadhuis met zijn waag. Nog zo’n prachtig raadhuis tref je aan in Graft. Daarnaast stond de 17e eeuwse kerk. Helaas is die wegens geldgebrek in 1951 gesloopt, maar de grafzerken zijn bewaard gebleven. Loop ook even binnen in het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. Sinds de opening in 1890 is er weinig veranderd, al zal dat niet voor de prijzen gelden… In Driehuizen vind je inmiddels 28 huizen, die stuk voor stuk op een ansichtkaart zouden kunnen. Grootschermer beschikt eveneens over de nodige pittoreske huisjes, een kerk en twee molens (of eigenlijk drie, wanneer je het kleine weidemolentje meetelt).

Fietsroute langs vissers en boeren

Medemblik, Enkhuizen, Hoogkarspel, Opperdoes

Medemblik kreeg in 1289 van Floris V stadsrechten en is daarmee de oudste stad van West-Friesland. In augustus zijn er de Westfriese Waterweken vol activiteiten op en rond het water, met als onderdeel ‘Culinair aan de kade’. Maar ook in Enkhuizen houden ze van lekker eten, je kunt er een culinaire wandeling maken onder leiding van een stadsgids. Neem het bootje naar het Zuiderzeemuseum of koop gerookte IJsselmeerpaling bij één van de vishandelaren van de stad. Hoogkarspel heeft veel boomgaarden en boerderijen, je kunt er langs de weg groente en fruit kopen. Wat je nu nog mist voor je maaltijd zijn aardappels. Gelukkig leidt de fietsroute je naar Opperdoes, waar de befaamde Opperdoezer Ronde geteeld wordt. Opperdoes lijkt op Giethoorn, alleen varen hier schuiten in plaats van punters. En je komt hier veel minder toeristen tegen.

 

Fietsroute van Hoorn naar Medemblik

 

Hoorn, Opperdoes, Medemblik, Hoogkarspel

Deze fietsroute door Noord-Holland brengt je naar Hoorn. Of de stad nu genoemd is naar een Friese koningszoon, een uithangbord aan de Roode Steen of naar de hoornvormige eerste havens is niet bekend. Maar wel dat Hoorn een prachtig plaatsje is vol rijke historie. Opperdoes heeft ook een rijke historie: het plaatsje bestond al in de 11e eeuw. Het wordt ook wel klein Giethoorn genoemd vanwege de vele bruggetjes en waterwegen. En natuurlijk is Opperdoes beroemd om de Opperdoezer Ronde, een heerlijk aardappeltje. Medemblik heeft ook al veel historie: het kreeg in 1289 stadsrechten van Floris V en werd daarmee de oudste stad van West-Friesland. De voormalige havenstad is nu een geliefde plek voor watersporters. Achter de karakteristieke watertoren van Hoogkarspel zijn resten van een boerderij gevonden die dateert uit 1000 voor Christus en resten van een grafheuvel die mogelijk nog ouder is.

Fietsroute Genieten in het Gooi Bussum, Laren, Eemnes, Blaricum, Naarden

Bussum, vroeger geliefd bij kunstenaars, kreeg landelijke bekendheid door televisiestudio’s zoals studio Irene of theater ‘t Spant. Laren was oorspronkelijk een boerendorp, maar werd in de negentiende eeuw meer een kunstenaars- en forensendorp. Tegenwoordig is het, samen met Blaricum, een van de rijkste gemeentes van ons land. Eemnes bestaat eigenlijk uit twee delen: Eemnes-binnen, bestaande uit een aantal boerderijen langs de Wakkerendijk, en Eemnes-buiten, met veel nieuwbouw rond een oude dorpskern. Blaricum is zo geliefd dat het vreemd zou zijn als je er geen bekende Nederlander tegen zou komen. Naarden, beroemd om zijn unieke stervorm, is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa. Een goed beeld van de uitstekend gerestaureerde vesting krijg je tijdens een rondwandeling over de vesting; of tijdens een rondvaart door het omringende water.