Fietsroutes in Utrecht

Woerden, Haarzuilens, Breukelen, Woerdense Verlaat

Woerden is al ontstaan in de Romeinse tijd. Er zijn een aantal Romeinse schepen gevonden. Op een replica daarvan kun je een rondvaart maken. In de 12e eeuw werd Woerden door de bisschop van Utrecht versterkt met grachten en wallen, als verdediging tegen de graaf van Holland die zijn grondgebied graag wilde uitbreiden. In de 14e eeuw kreeg Woerden stadsrechten. In de 15e eeuw begon de bouw van kasteel Woerden, in de 16e eeuw werd het stadhuis gebouwd en in de 18e eeuw stellingmolen De Windhond. Al deze gebouwen zijn er nog steeds. Hoe mooi kasteel Woerden ook mag zijn, kasteel de Haar in Haarzuilens is nog net een tikkeltje imposanter. Hoewel het uiterlijk doet denken aan de Middeleeuwen is hier sprake van een kasteel dat gebouwd is door de bekende architect Pierre Cuypers in de 19e eeuw. Er was al een kasteel De Haar waarvan het oudste deel stamde uit de 14e eeuw, maar door aanvallen en verwoesting, de tornado van 1674 en helaas ook door verwaarlozing kwam dat tot verval. Cuypers liet alles afbreken op de kerk na, en bouwde het nieuwe kasteel twee kilometer verderop. In opdracht van Etienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar en zijn vrouw Helene de Rothschild werd er een prachtig kasteel neergezet, voorzien van de modernste technische snufjes als elektrisch licht en centrale verwarming. De wijk Brooklyn in New York is vernoemd naar Breukelen. Langs de Vecht (niet opgenomen in deze route) staan prachtige buitenplaatsen, waaronder Boom en Bosch, het huidige gemeentehuis. Het was vroeger eigendom van de zoon van Michiel de Ruyter. Woerdense Verlaat is een klein dorpje met een kerk, een school en een cafe. Even buiten het dorp staat de Westveense molen. Ook is het dorpje bekend bij wandelaars door het Marskramerspad, onderdeel van de Europese Wandelroute E11.

Fietsroute rondom natuurlijk Soest Baarn, Soest, Soestduinen

Deze fietsroute verbindt alles dat je gezien moet hebben rond Soest. Je fietst langs de volgende bezienswaardigheden: Paleis Soestdijk, Nationaal Militair Museum, Kasteel Drakensteyn en het beeld van Juliana en Bernhard. Daarnaast kom je ook door het Baarnsche bos, de Lage Vuursche en de Soesterduinen. Nieuwsgierig naar het paleis? Je kunt het tegen betaling bezoeken. Heb je meer interesse in het het Park Vliegbasis Soesterberg? Mooi! Want het park is na 100 jaar, in december 2014, eindelijk opengesteld voor publiek. Vanuit dit gebied fiets je vanzelf richting Soestduinen. De Soesterduinen bestaan uit grote zandverstuivingen, heide en bosgebied.

Fietsroute met een klein beetje historie

Amersfoort, Austerlitz, Soesterberg, Soestduinen, Woudenberg

Amersfoort ligt precies in het midden van het land en is misschien wel de meest veelzijdige stad van Nederland. Na de stad verlaten te hebben kom je in het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug dat is aangewezen als Nationaal Park (circa 10.000 hectare). Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en ‘bergen’. Je kunt er heerlijk fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en het bos. Tijdens de route kom je langs de plaats Austerlitz, bekend om zijn piramide. De geschiedenis van Austerlitz gaat terug tot 1804, toen Auguste de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, de helft van zijn troepen hier liet samenkomen, zo’n 18.000 manschappen, in wat toen het Kamp van Utrecht genoemd werd. Je komt ook vlakbij de vliegbasis van Soesterberg, een voormalig militair vliegveld tussen Utrecht en Amersfoort. Het vliegveld was de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland; in 1913 maakte de Luchtvaartafdeeling (LVA) van het leger hier haar eerste vluchten. Vanwege bezuinigingen op defensie is de basis in november 2008 gesloten en opgeheven.

Meanderen langs de Eem

Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Hoogland

Bunschoten en Spakenburg zijn door uitbreiding aan elkaar gegroeid. Alleen de oude kernen worden nog als afzonderlijke dorpen gezien. Het voormalige boerendorp met stadsrechten en het voormalige vissersdorp leven in goede harmonie. Behalve tijdens de voetbalwedstrijd tussen de Rooien (V.V. IJsselmeervogels) en de Blauwen (S.C. Spakenburg). Al weken voor de derby is het dorp in rep en roer. Omdat Amersfoort het predicaat groeistad kreeg kon het flink gaan uitbreiden. Het is nu een gemeente met ongeveer 160.000 inwoners. ‘Handen af van Hoogland’, riepen de Hooglanders toen in 1967 bekend werd dat hun gemeente opgeheven zou worden. Tevergeefs, want op 1 januari 1974 werd Hoogland gesplitst: het zuidelijk deel werd aan Amersfoort gevoegd, het noordelijk deel aan Bunschoten-Spakenburg. Desondanks heeft Hoogland het eigen karakter behouden.

 

Fietsroute Genieten in het Gooi

 Bussum, Laren, Eemnes, Blaricum, Naarden

Bussum, vroeger geliefd bij kunstenaars, kreeg landelijke bekendheid door televisiestudio’s zoals studio Irene of theater ‘t Spant. Laren was oorspronkelijk een boerendorp, maar werd in de negentiende eeuw meer een kunstenaars- en forensendorp. Tegenwoordig is het, samen met Blaricum, een van de rijkste gemeentes van ons land. Eemnes bestaat eigenlijk uit twee delen: Eemnes-binnen, bestaande uit een aantal boerderijen langs de Wakkerendijk, en Eemnes-buiten, met veel nieuwbouw rond een oude dorpskern. Blaricum is zo geliefd dat het vreemd zou zijn als je er geen bekende Nederlander tegen zou komen. Naarden, beroemd om zijn unieke stervorm, is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa. Een goed beeld van de uitstekend gerestaureerde vesting krijg je tijdens een rondwandeling over de vesting; of tijdens een rondvaart door het omringende water.

Fietsroute rond het Akkoord van Achterveld Leusden, Achterveld, De Glind

De route voert je over landweggetjes rond Achterveld. Achterveld werd in WOII ontruimd omdat in 1940 de plaats in de Grebbelinie lag. Er dreigde namelijk het gevaar dat alles onder water gezet zou worden. In 1945 waren er in Achterveld als eerste besprekingen tussen geallieerden en de Duitse bezetters. Het Akkoord van Achterveld was het resultaat op 30 april 1945. Door dit akkoord is het mogelijk gemaakt dat de hongerige mensen uit Randstad weer voedsel kregen. Ben je ook hongerig geworden tijdens deze fietsroute? De afstapmomenten voor eten en drinken zijn het onderbreken van je fietsroute zeker waard.

Fietsroute met vele hoogtepunten Barneveld, Amerongen, Veenendaal

Deze mooie fietsroute brengt je langs prachtige plaatsen en beeldschone natuur. Om te beginnen in Barneveld, waar je langs het Schaffelaarse Bos fietst. Hier vind je Kasteel de Schaffelaar, dat dateert uit 1850. Via het centrum van Scherpenzeel fiets je richting Amerongen, dat vooral bekend is om het gelijknamige kasteel net ten zuiden van het dorp. Ook fiets je door prachtige bossen waar je kunt genieten van de stilte. Via de rand van Veenendaal kom je even later uit in Renswoude, waar het kasteel voor aanzien zorgt. Je komt ook door het gezellige dorpje Lunteren. Een afwisselende fietsroute met letterlijk vele hoogtepunten.

 

Welkom in het Spanderswoud

Hilversum, Nederhorst den Berg

Hilversum staat vooral bekend als de bakermat van onze omroep, maar dat er om de stad heel veel prachtige natuur te vinden is, is minder bekend. De route brengt je naar de rand van de Hoorneboegse Heide waarin veel grafheuvels te vinden zijn. Je fietst langs de watergebieden de Wijde Blik, de Spiegel en Blijkpolderplas en door de Loenderveense en Ankeveensche Plassen. Je fietst dwars door het Spanderswoud, oorspronkelijk een productiebos, en je komt bij de Bussumerheide, de Westerheide en de Zuiderheide.

 

kachels-vloerverwarming-centrale verwarming
vakantie-woning-entree