Fietsroutes zeeland

Fietsen op Noord-Beveland

Kortgene, Kamperland, Colijnsplaat

Kortgene heeft nogal eens opnieuw moeten beginnen: in 1423 ging het in vlammen op, in 1530 en in 1532 werd vrijwel heel Noord-Beveland weggespoeld. Alleen de kerktoren bleef gespaard. Toen in 1684 het gebied bij Kortgene weer werd ingepolderd bleek de toren ruim 150 jaar in het water te hebben overleefd. Er moest alleen een nieuwe kerk bij gebouwd worden. Ook Kamperland is in de 16e eeuw twee keer weggespoeld. Als laatste plaats op het eiland werd het weer opgebouwd. Bij Kamperland kun je eventueel met het pontje oversteken naar Veere. Bij de Watersnoodramp in 1953 werd Colijnsplaat gespaard door het ‘wonder van Colijnsplaat’: een losgeslagen vrachtschip behoedde het dorp voor overstroming. Bij Colijnsplaat heb je een prachtig uitzicht op de Zeelandbrug.

 

Dijkjesroute langs het Zwin

 Cadzand-Bad, Sluis, Retranchement

Cadzand-Bad is een internationaal bekende badplaats. Mogelijk speelt de geschiedenis daarin nog wel een rol: het dorp werd in het verleden ‘bezocht’ door Franse, Engelse, Vlaamse, Oostenrijkse en Spaanse troepen. Sluis is een stad met een roemrucht verleden. in de middeleeuwen was het de belangrijkste Bourgondische haven en trouwde Filips de Goede er met Isabella van Portugal. Het is ook een stad die tweemaal met een zeeslag te maken had: de slag bij Sluis in 1340 was het begin van de Honderdjarige oorlog, bij de slag bij Sluis in 1587 veroverde de hertog van Parma de stad tijdens de Tachtigjarige oorlog. In diezelfde tijd werd het retranchement gebouwd tussen de forten Oranje en Nassau. Nadat fort Oranje tijdens een stormvloed deels werd weggeslagen bouwde men er een dam die uiteindelijk uitgroeide tot de plaats Retranchement.

Fietsroute West Zeeuws-Vlaanderen rond Oostburg

Sluis, Oostburg, Aardenburg

Met een paar biertjes teveel op kun je toch een volksheld worden. Dat overkwam Jantje van Sluis. Nadat prins Maurits Sluis had veroverd op de Spanjaarden, probeerden ze de stad in 1606 terug te krijgen. De Spanjaarden stelden als afleidingsmanoeuvre een leger ten zuiden van de stad op, maar de echte aanval zou komen op de Oostpoort, wanneer de klok zou slaan. Jantje van Sluis was die dag naar de kermis geweest en had een slokje teveel op. Daarom liet hij zijn zoon en neef de klok opwinden. In hun onervarenheid draaiden ze het mechanisme te strak op waardoor de klok niet sloeg. De Spanjaarden dachten aan verraad en durfden daarom de stad niet in te nemen. Jantje van Sluis werd zo de held van Sluis. Zijn standbeeld is te vinden in het belfort, waar hij ieder kwartier de klok slaat. Waar Oostburg ligt is niet moeilijk: vrijwel overal kun je de 55 meter hoge watertoren zien. De witte toren is door kunstenaar Johnny Beerens voorzien van enorme waterdruppels die net echt lijken. De toren bevat overigens geen water meer, tegenwoordig doet hij dienst als woning. De Spanjaarden probeerden ook Aardenburg met een list in te nemen: vermomd als boeren wilden ze met karren vol granaten de poorten opblazen. Door gevangenneming van een vermomde boer kwam Aardenburg de list te weten en schoot met kanonnen op de karren. In Aardenburg zijn nog delen van de stadswallen te vinden.

 

Fietsroute langs Middelburg en Vlissingen

 Middelburg, Arnemuiden, Vlissingen

Deze fietsroute leidt je niet het oude centrum in, maar het is zeker de moeite waard om in Middelburg af te stappen en via de brug bij het station de stad in te lopen. Naast de vele prachtige oude panden is er ook grote kans dat er een feestje is: Koningsnacht, Koningsdag, Middelburg Boekenstad, het Jazzfestival, Middelburg Vol-koren, de Braderie, de Zonnebootrace, het Brassbandfestival, de Smaek van Zeeland, City of Dance XXL, Go Dutch-festival, Mosselfeesten, Folklorische dagen, Kermis, Nazomerfestival, Nacht van de Nacht, Popronde, Kerstnacht of Middelburg Winterstad. ‘Driemaal is scheepsrecht’, zullen ze in Arnemuiden gedacht hebben. Nadat het plaatsje in 1440 en 1460 twee keer verzwolgen was door de Arne, werd Arnemuiden in 1462 voor de derde keer gesticht. En met succes, Arnemuiden ligt er nu nog steeds. Al heeft Alva in de Tachtigjarige Oorlog nog geprobeerd om de stad te verwoesten…

Rondje Veerse meer

 

Veere, Vrouwenpolder, Kamperland

Aardbeieneiland zal zijn naam niet voor niets hebben gekregen. Maar of er ook daadwerkelijk aardbeien te vinden zijn weten we niet, want er vaart geen pontje naar toe. Toch wordt je tijdens deze route getrakteerd, want je kunt volop genieten van prachtige Zeeuwse landschappen en wateren. Daarbij kom je ook nog door prachtige plaatsjes. Neem bijvoorbeeld Veere: een monumentaal stadje waar vroeger de Schotten een belangrijke vinger in de pap hadden, dankzij het huwelijk van Wolfert VI van Borsele met de Schotse prinses Mary Stuart. Vrouwenpolder dankt haar naam aan de kapel die er ter ere van Maria werd gebouwd. Kamperland, vroeger Campen, moet van groot belang zijn geweest. Veere werd namelijk Kampvere genoemd, de plek waar de veerboot naar Campen vertrok. Kortgene is finaal afgebrand in 1423, maar acht jaar later werd het alweer genoemd. Kortgene kreeg als enige plaats op Noord-Beveland stadsrechten, al kreeg het geen zitting in de Staten van Zeeland.

 

Fietsroute ten oosten van Terneuzen

Zaamslag, Hengstdijk

Een fietstocht die je langs kleine buurtschappen naar fraaie Zeeuwse dorpjes brengt. Zaamslag wordt al genoemd in de 10e eeuw, maar het middeleeuwse dorp is in 1586 verloren gegaan, toen het land onder water werd gezet om het niet in Spaanse handen te laten vallen. In 1650 werd het dorp opnieuw opgebouwd. Hengstdijk heeft als belangrijkste wapenfeit dat de wielrenners, die in 1957 meededen aan de Tour de France, werden gehuldigd in de tuin van de pastoor

 

Fietsroute in en om Veere

Veere, Oostkapelle, Serooskerke

Doordat Wolfert IV van Borselen trouwde met de Schotse koningsdochter Mary Stuart, werd Veere een belangrijke plaats voor de Schotten. Daardoor kwam er een Schotse kolonie met een eigen bestuurder, notaris, ouderling, politieagent en rechter. Bovendien werden de Schotten vrijgesteld van accijnzen op bier en wijn, mochten ze een eigen herberg openen en een eigen kerk. Ook Vrouwenpolder kreeg bezoek uit Groot Britannie, al waren die wat minder vreedzaam. De Engelsen probeerden vanaf hier Napoleons rijk binnen te vallen. Oostkapelle krijgt met een invasie van heel andere orde te maken: het dorp is vooral bekend als badplaats waar jaarlijks veel toeristen naar toe komen. Al is het dorp klein, het beschikt wel over een middeleeuws kasteel: kasteel Westhove is lang in het bezit geweest van een kloosterorde. De abt daarvan was een belangrijk man: hij was voorzitter van de Staten van Zeeland en Walcheren. De Staten vergaderden ook in het kasteel. Serooskerke werd internationaal bekend door de vondst van een schat. Er werd in een preiveldje ruim duizend gouden munten gevonden die 340.000 euro opleverden. De gemeente had recht op de helft en heeft daarvan onder andere zwembad ‘De Goudvijver’ van gebouwd. Later vond men in Serooskerke nog een schat: 850 zilveren munten.