Fietsroutes Zuidholland

Fietsroute Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs

Toen de steden begonnen te groeien ontstond er behoefte aan tuinbouwproducten. In Berkel en Rodenrijs ontstond als gevolg daarvan rond 1880 de verbouw ervan. Niet alleen omdat Rotterdam en Den Haag graag producten wilden afnemen, maar ook omdat de vruchtbare grond goed bereikbaar was via voldoende vaarwater. De groei zorgde al snel voor professionalisering. Dat zorgde ook voor een groei op de arbeidsmarkt. Bij het station kwam een groenteveiling met haven waardoor de producten zowel per schip als per trein konden worden afgevoerd. LET OP: In het broedseizoen is het pad tussen de knooppunten 10 en 25 afgesloten. Je kunt dan een alternatieve route nemen: 10 – 12 – 83 – 25 (of omgekeerd, als je de route tegen de klok in fietst).

 

Ackerdijkse Plassen en Broekpolder

Vlaardingen, Rotterdam

Deze fietsroute brengt je door natuurgebieden die je misschien nog niet kende. Wist je bijvoorbeeld dat een kwart van de gemeente Vlaardingen bestaat uit de Broekpolder? Een heerlijke groene plek waar je goed kunt recreëren. Je fietst ook langs het nog niet voltooide natuurgebied Polder Schieveen, waar natuur en ontspanning straks hand in hand gaan. Ontdek de kolonie blauwe reigers in het moerasbos van Vlietlanden, een gebied dat heel on-Hollands niet is ingepolderd maar waar je nog echt ouderwetse Hollandse natuur aantreft. De Ackerdijkse Plassen zijn een echt vogelparadijs. Blauwborst, groenpootruiter, havik, kemphaan, kievit, slobeend, smient, tureluur, witgat, zilverreiger: ze voelen zich hier allemaal thuis. Geen wonder dan ook dat je dit gebied alleen kunt betreden onder leiding van een gids van Natuurmonumenten.

 

Rotterdamse bossen en plassen Rotterdam, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs

In Rotterdam Stad kun je veel zien en doen, dat is je vast wel bekend. Wist je dat deze stad ook rijk is aan prachtige natuur? In en om Rotterdam kun je een aantal bossen, polders en plassen vinden die je op de fiets kunt bezoeken. Zo is het Kralingse bos met 300 hectare (ongeveer 300 voetbalvelden) het grootste, groene recreatiegebied van Rotterdam. De Bergse voorplassen zijn twee veenplassen tussen twee woonwijken van Rotterdam. Bij de Zevenhuizerplas kom je onder meer de ijsvogel, aalscholver, reiger en allerlei rietvogels tegen of bezoek je het moerasbos aan de noordoever. Kortom, stap maar op en beleef Rotterdam!

Fietsroute Wat een Water!

Nieuwerkerk aan de IJssel, Bleiswijk, Krimpen aan den IJssel

Wie geen hekel heeft aan de drukte van de randstad en toch wil genieten van natuurschoon maakt met deze route een uitstekende keuze. Je rijdt namelijk tussen Rotterdam en Capelle aan den IJssel, langs Bleiswijk, Nieuwerkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Maar daarbuiten kun je enorm genieten van het waterrijke landschap van deze provincie. Je fietst een groot deel langs de Rotte, het riviertje dat onze wereldhaven haar naam gaf. Maar je fietst ook langs de Hollandsche IJssel en de Nieuwe Maas met uitzicht op de grote schepen die doorvaren naar het achterland. Minder spectaculair maar zeker de moeite waard zijn de Zevenhuizerplas en de Kralingse Plas waar veel randstedelingen op een mooie dag hun vrije tijd doorbrengen.

 

Fietsroute bij Moerkapelle

Moerkapelle, Zevenhuizen, Nieuwerkerk aan den IJssel

Deze fietsroute laat je kennismaken met het achterland van Rotterdam. Je fietst langs de Rottemeren en de rivier de Rotte, waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft. Ook kom je boven Nieuwerkerk aan den IJssel langs de Zevenhuizerplas, een geliefd recreatief binnenwater dat gebruikt wordt voor duiken, kanoën, roeien, windsurfen en zeilen. De zwemmers hebben een eigen gebied, zodat je hier in alle rust je baantjes kunt trekken.

Fietsroute rond Delft

 

Delft, Pijnacker, Nootdorp

Delft is de stad waar techniek op het hoogste niveau wordt bestudeerd. Maar ook de stad van Delfts blauw en de schilder Johannes Vermeer. Trek je creatieve schoenen aan en laat je inspireren door het atelier van deze schilder. Onderweg kom je twee kerken tegen, de Nieuwe Kerk en de historische Dorpskerk Nootdorp. Het laatstgenoemde dorp is een ideaal punt om af te stappen. Bijvoorbeeld om jezelf te trakteren op een welverdiend ijsje bij IJssalon L’Arcobaleno.

 

Vlak nadat je weer opgestapt bent fiets je langs het natuur- en recreatiegebied het Delftse Hout richting buurtschap Oude Leede. Van daar uit kom je natuurgebied de Ackerdijkse Plassen in. Een gebied met grasland, bos en plassen. Vogels vinden hier rust en genieten er volop. En fietsers uiteraard ook!

 

Muzikale fietsroute in Zuid-Holland

Hoek van Holland, Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen

Een flinke route, maar wel eentje met muzikale hoogtepunten. Natuurlijk denk je bij muziek aan de Doelen in Rotterdam en de uitgebreide collectie muziekinstrumenten in het Haags Gemeentemuseum, maar ken je ook het muziekinformatie- en documentatiecentrum van Ton Stolk? Wie vooral geïnteresseerd is in popmuziek moet zeker museum Rockart binnenlopen. En het Rotterdams Radio Museum heeft meer te bieden dan de naam doet vermoeden.

 

Fietsroute Zuid-Hollands water

Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Rotterdam

Capelle aan den IJssel ligt aan de Hollandsche IJssel. Dat is een van de weinige wateren in dit gebied waar je vandaag niet langs fietst. Capelle heeft het kleinste museum van Nederland binnen haar grenzen. Het Dief- en Duifhuisje is het enige overblijfsel van Slot Capelle uit de 16e eeuw. De Kralingse Plas is geliefd bij hardlopers, een rondje om de plas is ongeveer 5 kilometer. De Zevenhuizerplas is geliefd bij watersporters, al blijft de temperatuur vanwege de grote diepte aan de koude kant. De Hennipsloot is de verbinding tussen de Rottemeren en de Ringvaart van de Zuidplaspolder. Bij goede winters kan op de Rottemeren de Rottemerentocht geschaatst worden, een van de 14 natuurijsklassiekers. De Rotte heeft de stad Rotterdam haar naam gegeven.