Fietsroutes Drenthe

Fietsroute Pieterpad

Groningen, Haren, Zuidlaren

Als je Groningen uit fietst kom je langs de Kooiweg. Daar staat aan het spoor Architektron Urania, een van de tien kunstwerken die als het ware moderne grenspalen zijn van de stad. De Nicolaaskerk in Haren heeft een opvallende achtkantige torenspits met leien, zeldzaam in Nederland. Verder heeft Haren ook een hortustuin. In Onnen kom je, naast enkele karakteristieke boerderijen, een paar gebouwen tegen in de stijl van de Delftse School. Het dorp heeft ook een molen: De Biks. Ten oosten van Zuidlaren staat molen De Wachter. Naast de molen is het dorp ook een bezoek waard voor de oude stoommachines, de bakkerij, kruidenierswinkel, smidse, specerijenmalerij en olieslagerij. De molen is ook nog een molenmakerswerkplaats. In Rolde vind je vlak bij de gotische Jacobuskerk uit de veertiende eeuw twee hunebedden. Bij Glimmen heb je het Paviljoen Appelbergen met daarbij ook het gelijknamige natuurgebied. Een ideale plek om de fietsroute te starten en eindigen.

Fietsroute Rondje Hoogeveen

Hoogeveen

Hoogeveen was ooit bestemd om uit te groeien tot een plaats voor 100.000 inwoners. Zover is het nooit gekomen, maar door de ambitieuze plannen is Hoogeveen een stad met veel voorzieningen. In het centrum vind je oude huizen met fraaie gevels, zoals het Huis met de Duivengaten en een voormalige drogisterij met een gevelsteen uit 1703. In de gevel, waarschijnlijk de oudste gevel van Hoogeveen, lees je de tekst “So Godt voor ons is Wie sal tegen ons syn”. Op de plek van Korenmolen De Zwaluw staat al sinds de 17e eeuw een molen. De huidige molen werd in 1834 gebouwd. Fiets langs, stap af, hoor de tandwielen kraken en ruik het versgemalen meel. Door het centrum loopt De Cascade: nu een kunstwerk, vroeger een kanaal waar goederen vervoerd werden. Wil je de fietsroute even pauzeren, dan ben je welkom bij De Lekkernij in Hoogeveen. Na een kop koffie of een lekkere maaltijd ben je weer helemaal opgeladen om de omgeving van Hoogeveen te ontdekken. De natuur hier is prachtig!

Fietsroute Twee provincies

Hoogersmilde, Diever, Dwingeloo, Oranje

Een leuke, afwisselende route door twee provincies: Drenthe en Friesland. Een groot deel van deze route gaat dan ook door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar je fietst ook langs leuke plaatsen als Diever en Dwingeloo. Diever staat bekend als ‘het dorp waar Shakespeare leeft’, onder andere door de 37 bijzondere tegels (één voor elk stuk dat Shakespeare schreef). De Dieverder Shakespeare groep houdt de herinnering aan deze schrijver levend. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan werd in Diever een beeld geplaatst van elfenkoningin Titania en Spoel de Wever uit de Midzomernachtsdroom. In Dwingeloo vind je één van de allermooiste en gezelligste brinken van Nederland. Niet voor niets werd het dorp in 2012 door de jury van de internationale groenwedstrijd ‘Entente Florale’ uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa!

Fietsroute Op zoek naar Oude Willem

Dwingeloo, Diever, Geeuwenbrug

Het mooie brinkdorp Dwingeloo heeft een prachtige kerk, de Sint Nicolaaskerk. Opvallend is de uivormige torenspits. Volgens de overlevering komt dat door de ‘juffer van Batinge’. Zij reed elke dag langs de bouw omdat zij de bouwmeester erg aantrekkelijk vond. De bouwmeester werd daar ernstig door afgeleid en dat betekende vertraging in de bouw. Haar vader, de drost van Drenthe, stuurde haar daarom op reis. Maar voor haar vertrek wist ze de bouwmeester te vertellen welke vorm van de torenspits ze graag zag. Bij haar terugkomst zag ze dat de bouwmeester aan haar wens had voldaan en trad daarna met hem in het huwelijk. De juffer van Batinge is met haar paard vereeuwigd door beeldhouwer Charles Henri de Vries. Mooie verhalen vind je ook in Diever, waar het Shakespeare Theater de herinnering aan deze Britse schrijver levend houdt. In het openluchttheater zijn de voorstellingen in augustus en september te zien. En wie weet, wie door de bossen van het Drents-Friese Wold fietst zou zomaar Puck en Titania tegen kunnen komen…

Fietsroute Genieten bij Gieten

Stadskanaal, Gieten

De naam Stadskanaal is ontstaan toen in 1765 de gemeenteraad van Groningen besloot om een kanaal te laten graven, het kanaal van de stad dus. Langs het kanaal kwamen nieuwe woonwijken te staan die samen de stad Stadskanaal vormden. Vanuit de stad rijden historische stoomtreinen naar Musselkanaal en Veendam. Gieten ligt op de grens van bossen en heidevelden. Het wapen van Gieten laat een opspringende hazewindhond zien. De korenmolen uit 1833 heeft daarom de naam ‘De Hazewind’ gekregen.

Fietsroute Langs de grens van Groningen en Drenthe

Roden, Leek, Groningen

Als je van drukte en gezelligheid houdt, ga dan eind september naar Roden. Rond de Rodermarkt op dinsdag zijn er allerlei activiteiten en evenementen, waaronder de Miss Noord-verkiezing, de race voor motoren om de Gouden Helm en een parade vol versierde wagens en muziek. Tussen Leek en Midwolde vind je landgoed Nienoord met het Nationaal Rijtuigmuseum, schelpengrot, zwembad, midgetgolfbaan, windhondenrenbaan (‘s winters omgetoverd tot ijsbaan), openluchttheater, modeltreinen, kinderboerderij en speeltuin. Groningen is de beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad met de Grote Markt als epicentrum. En tussen al deze ‘stadse geneugten’ in: veel mooie natuur. Zowel in Drenthe als in Groningen.

Fietsroute Drentsche Aa Tynaarlo, Eelde, Balloo

De Drentse hoofdstad met zijn historische gebouwen en sportieve evenementen is een mooie uitvalsbasis voor deze fietsroute. Tynaarlo heeft een grote en oude brink, omringd door bomen. Het dorp bestaat al zo’n 1200 jaar. Daar is niet zoveel van terug te vinden, maar sommige oude verbindingen zijn nog steeds terug te zien in het landschap. Zoals de Aa, die in het oosten langs Tynaarlo stroomt. Eelde is vooral bekend door het vliegveld, maar wordt ook omringd door verschillende landgoederen. Op landgoed Vosbergen bevindt zich in het gelijknamige huis een museum met meer dan achthonderd muziekinstrumenten. Glimmen heeft twee vernielde hunebedden. De daders kunnen helaas niet meer achterhaald worden, de vernielingen hebben al in de middeleeuwen plaatsgevonden. Vermoed wordt dat een aantal stenen terecht zijn gekomen in de fundamenten van Huis te Glimmen. Het hunebed bij Balloo kwam er gelukkig ongeschonden vanaf. Vlakbij het dorp ligt de Balloërkuil, waar in de prehistorie al vergaderingen en rechtszittingen hebben plaatsgevonden.

Fietsroute Ontdek Drenthe vanuit Emmen Emmen, Odoorn

Nieuwbouwwijken van Emmen zijn niet direct vast aan de stad gebouwd, om natuur te sparen. Daardoor heeft Emmen een open en groen karakter. Vanuit de stad rij je dan ook zo de natuur in en de Hondsrug op, met zijn ruim 26 meter boven NAP de hoogste ‘berg’ van Drenthe. In Odoorn stamt de Margarethakerk uit de negentiende eeuw, maar de consistorie is een deel van een eerdere kerk. Die werd al in de twaalfde eeuw gebouwd met granieten zwerfkeien. Weer terug in Emmen kun je kiezen uit een ruim aanbod van mogelijkheden: breng een bezoek aan het dierenpark, bekijk beeldende kunst in de voormalige melkfabriek, trek een baantje in Aquarena of laat je lekker onderuit zakken in megabioscoop Utopolis.

laminaat kopen