Fietstocht in Flevoland

Urk, Schokland, Emmeloord

De Urkers wonen niet in, maar op Urk, waaruit je kunt concluderen dat het eilandgevoel bij de inwoners nog altijd sterk aanwezig is. Tot 1939 was Urk immers een eiland. De bevolking is in 50 jaar tijd verviervoudigd en dat heeft alles te maken met de Ommelebommelestien. Deze steen ligt op 30 meter afstand in het IJsselmeer. De ooievaar komt uit Egypte naar de steen toe om de baby’s erin te leggen. Vaders moeten met de verloskundige naar Schokland roeien om de sleutel van de steen op te halen. Daarna moeten ze weer terug roeien om de baby op te kunnen halen. Dat is nog niet gemakkelijk omdat de deur onder water zit. Als de deur gevonden is moet één Nederlandse gulden voor een meisje en twee voor een jongen worden betaald. Wanneer je op Urk wordt gevraagd of je al naar Schokland bent geweest, vragen ze dus eigenlijk of je kinderen hebt. Laat je dat niet weerhouden om door te fietsen naar Schokland, dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. In museum Schokland kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het voormalige eiland. Bijvoorbeeld over de tijd dat Schokland op bevel van koning Willem III ontruimd werd. Midden in Emmeloord staat de Poldertoren, het geografisch middelpunt van de Noordoostpolder. Diezelfde toren kun je overigens ook vinden in Mizumaki in Japan, waar Emmeloord tot 2000 een stedenband mee had. De stad is vernoemd naar het dorpje Emmeloord dat vroeger op de noordpunt van Schokland lag

 

Fietsroute Groen Zeewolde

Zeewolde

Zeewolde is nog geen veertig jaar oud, maar wie denkt terecht te komen in een kaal gebied vergist zich. Deze fietsroute voert je over mooie fietspaden door het groene gebied en laat je ook kennismaken met de waterkant van deze jongste (niet samengevoegde) gemeente van Nederland. Je fietst namelijk ook langs het Nuldernauw, het smalste randmeer van Nederland. Laat je verrassen en geniet van dit fraaie stukje Nederland!

 

Rondje Gooimeer

 

Huizen, Naarden, Almere

In de tijd dat Flevoland nog niet bestond was Huizen een welvarend vissersdorp aan de Zuiderzee. 190 botters vonden er hun thuishaven. Tegenwoordig is Huizen nog steeds een aantrekkelijke plek voor mensen die graag het water op gaan. De vesting Naarden heeft een dubbele omwalling. Leuk om even af te stappen en een rondvaart door de gracht te maken, of een wandeling over de verdedigingswerken. In Almere Haven wordt jaarlijks in september het Havenfestival georganiseerd, met concerten, theater, markten en proeverijen. En natuurlijk met boten, waaronder veel botters.

 

Fietsroute in niemandsland

Zeewolde, Wolderwijd

We kunnen je niet beloven dat je hier niemand zult tegenkomen. Maar wel dat je geen dorpjes of steden zult zien op deze route in het niemandsland tussen Zeewolde en Almere. Een gevarieerde route is het: je fietst door polderlandschap, bosgebied en langs het water van het Nijkerkernauw, dat overigens aan de andere kant van de Nijkerkersluis het Nuldernauw wordt genoemd.

 

Fietsroute Het kan in Almere!

Almere Stad, Almere Haven

De allereerste woningen in Almere werden opgeleverd in 1976. Maar het kleine stadje is ‘groter gegroeid’ en inmiddels de provinciehoofdstad Lelystad al ruimschoots voorbij. Het kostte ons dan ook geen enkele moeite om een fietsroute door deze nieuwe metropool te maken. Hoewel: wil de route een beetje ‘behapbaar’ blijven dan kunnen we je in deze route niet eens alles laten zien. We hopen je echter een dwarsdoorsnede te kunnen laten zien van de stad die smaakt naar een nadere kennismaking.

 

Fietsroute naar de groene Kathedraal

Almere Haven, Almere Buiten

De Groene Kathedraal, ten zuiden van Almere, is een project van kunstenaar Marinus Boezem. Hij besloot de kathedraal van Reims op ware grootte na te bouwen met behulp van natuurlijk groen. Met het planten van 178 Italiaanse populieren op de plek waar in de echte kathedraal de zuilen staan, is een mooi kunstwerk tot stand gekomen. Een kunstwerk dat overigens op natuurlijke wijze uiteindelijk ook weer een ruine zal worden. Maar niet getreurd: daarna zal opnieuw een groene kathedraal gevormd worden door eiken- en beukenhagen. Het is dus zeker de moeite waard om even van de fiets te stappen en het bos in te gaan. Het Kathedralenbos is te vinden naast knooppunt 90. Deze route heeft overigens meer te bieden: hij voert u ook langs het water van het Gooimeer.

 

Fietsroute Afwisseling rond Lelystad

Lelystad, Ijsselmeer

De route omsingelt als het ware Lelystad. Je zult dus zeker wat van deze stad zien, maar deze fietsroute heeft je veel meer te bieden. Zo fietst je langs de noordoostkant van de Oostvaardersplassen. Een prachtig natuurgebied dat zeker de moeite waard is om voor terug te komen en er te gaan wandelen, want je kunt niet door dit natuurgebied fietsen. De route brengt je ook door het Natuurpark Lelystad. Heb je wel eens eerder dwars door een dierentuin gefietst? Hier kan dat. Bizons, bevers en badderende Pater Davidsherten; wilde zwijnen, watervogels en wisenten: je kunt ze allemaal tegenkomen. Je maakt ook kennis met het polderlandschap tussen Lelystad en Swifterbant. Uiteraard mag een stukje langs het IJsselmeer niet ontbreken op deze route.

 

Fietsroute De Ronde van Biddinghuizen

Biddinghuizen

In 790 lag ongeveer op de plek waar Biddinghuizen nu ligt al een dorp: Bidningahusum. Zo’n 1200 jaar later, in 1963, kwam de eerste familie in het nieuwe Biddinghuizen wonen. Het dorp is een van de drie kernen van de gemeente Dronten. Biddinghuizen mag dan klein zijn, regelmatig worden er binnen de dorpsgrenzen grote evenementen georganiseerd. Van het Arrow Rock Festival tot Opwekking, van de Wereldjamboree tot Lowlands. Voor wie liever de rust zoekt heeft Biddinghuizen genoeg groen en water. Deze fietstocht gaat voor een groot deel langs het Veluwemeer, waar vooral in de zomer veel te zien is.